Aký je rozdiel medzi výrobou živočíšnych a rastlinných produktov?
Ako sa vyrábajú živočíšne produkty?
Živočíšne mlieka sú vyrábané z čisto prírodných surovín, a tak sa v nich nenachádzajú žiadne konzervanty a prídavné látky.
Zároveň neprechádza nijakým, alebo len minimálnym priemyselným spracovaním a počas jeho výroby vznikajú vedľajšie produkty, ktoré možno spracovať ďalej na iné chutné potraviny.
Nie len z tohoto vyplýva, že rastlinný nápoj nie je plnohodnotnou náhradou živočíšneho, a tak ak chcete siahnuť po mlieku, tak určite tom živočíšnom.
Ako sa vyrábajú rastlinné produkty?
Spoločne sme sa pozreli na výrobu rastlinných nápojov, keďže sa stávajú čoraz viac populárnejšími v poslednej dobe.
A čo sme zistili?
Rastlinné alternatívy mliečnych výrobkov vzhľadom na ich nízky obsah nutričných hodnôt, vápnika, menej vhodné zloženie tuku (napr. rastlinný škrob, kokosový tuk), žiadne bielkoviny atď. nie sú nutričným ekvivalentom živočíšnych mliek a výrobkov.
Takisto výroba rastlinných nápojov zahŕňa vo svojom výrobnom spracovaní až 12 krokov, k finálnemu výrobku.
Predstavme si napríklad výrobu mandľového nápoja.
Od zberu mandle, po jej skladovanie sa čistí, blanšíruje a rozlupáva. Následne sa mandle sucho zahrievajú a drtia. Ďalej podstupujú disperziu a zostavovanie receptúry, tepelné ošetrenie a k záveru sa ešte homogenizujú a až potom balia.
Takéto skladované produkty môžu obsahovať aj škodlivé prídavné látky, a tak by ste si pred kúpou akéhokoľvek rastlinného nápoja mali pozorne prečítať informácie na produkte.
A tak, pokým aj nemôžete piť obyčajné mlieko, odporúčame siahnuť po tých bezlaktózových.
Výroba rastlinného nápoja má nepriaznivý vplyv na životné prostredie
Vedeli ste o tom, že výroba rastlinného nápoja má nepriaznivý vplyv na životné prostredie.
Pri jeho výrobe vzniká veľké množstvo vedľajšieho, ďalej zväčša nespracovateľného odpadu, jeho výživové hodnoty sú nižšie, než tie u živočíšneho mlieka a je zdĺhavo priemyselne spracované s vysokým množstvom prídavných látok.