Zdravotné benefity kyslomliečnych výrobkov

Kyslomliečne výrobky tvoria jednu z najvýznamnejších skupín mliečnych výrobkov. Vďaka obsahu kompletnej zmesi baktérií a kvasiniek prispievajú k zdravej výžive nie len detí, mládeže, ľudí v produktívnom veku, ale aj ľudí staršej generácie.

Kefír je charakteristický tekutou krémovou konzistenciou v kombinácií s lahodnou kyslastou chuťou a nádychom perlivosti. Svojím obsahom probiotík, vitamínov a minerálnych látok sa v súčasnosti radí medzi najzdravšie potraviny, ktoré majú nezastupiteľné miesto v pestrej strave každého človeka.

Kyslomliečne produkty,

ktoré si zamilujete

Ako sa kefír vyrába?

Kefír je fermentovaný mliečny nápoj vyrábaný z čerstvého kravského mlieka prostredníctvom tzv. kefírových zŕn. Kefírové zrná okrem iných látok obsahujú i polysacharid s názvom kefíran, ktorý dodáva kefíru typickú hustú, krémovú konzistenciu a príjemnú chuť.

Na začiatku procesu výroby tohto kyslomliečneho nápoja sa mlieko naočkuje baktériami mliečneho kvasenia a kvasinkami z kefírových zŕn. Podstatou výroby je fermentácia mliečneho cukru – laktózy, ktorá prebieha za pomoci kultúr baktérií mliečneho kvasenia a kvasiniek, ktoré žijú vo vzájomnej symbióze.

Čerstvé kravské mlieko
Doplnenie mliečnych baktérií
Fermentácia mliečnych baktérií
Kefír je pripravený

Kefír ako zdraviu

prospešná potravina

Kefír má priaznivé účinky na ľudské zdravie vďaka svojmu nutričnému zloženiu a obsahu probiotických kultúr. Kefír má blahodárny vplyv vo viacerých oblastiach fungovania ľudského organizmu, je predmetom skúmania vedcov v rozličných inštitúciách – vysoké školy, medzinárodné laboratóriá, výskumné ústavy a podobne. Medzi jeho najväčšie benefity patrí hlavne vysoký obsah probiotík.

Najväčšiu pozornosť si kefír ako zdraviu prospešná potravina vyslúžil v 19. storočí, kedy na území Ruska vypukla tuberkulóza, ktorá bola pitím kefíru obyvateľmi Ruska potlačená. Dôvodom tohto zázraku je fakt, že kefír vytvára zdravé baktérie, ktoré budujú imunitu voči niekoľkým závažným ochoreniam (aj súčasnej modernej doby). Pravidelná konzumácia kefíru, ako už bolo dokázané viacerými prieskumami, teda priaznivo pôsobí na imunitný systém a tiež na trávenie a celú črevnú mikroflóru. Okrem toho má kefír aj antibakteriálne účinky, zmierňuje zažívacie ťažkosti a vďaka nízkemu obsahu laktózy je ľahko stráviteľný, často krát aj
pre ľudí s intoleranciou laktózy.

Zdravé baktérie

Kefír vytvára zdraviu prospešné baktérie.

Antibakteriálne účinky

Obsahuje baktérie, ktoré môžu prispievať k potláčaniu rastu škodlivých mikroorganizmov v črevách.

Podpora imunity

Baktérie budujú imunitu voči niekoľkým závažným ochoreniam súčasnej doby.

Ľahko stráviteľný

Vďaka nízkemu obsahu je kefír ľahko stráviteľný.

Zloženie a nutričné hodnoty kefíru

Nielenže sú chutné a osviežujúce, ale sú navyše aj výživné a zdravé.

Konzumácia kefíru – kedy treba spozornieť?

Kefír má priaznivé účinky na ľudské zdravie vďaka svojmu nutričnému zloženiu a obsahu probiotických kultúr.

Obsah laktózy

Pri výrobe kefíru sa laktóza obsiahnutá v mlieku čiastočne mení na kyselinu mliečnu, ktorá pre ľudí trpiacich intoleranciou laktózy už nemusí byť problém. Pozor si však treba dávať, ak trpíte nulovou alebo veľmi nízkou intoleranciou, keďže pri výrobe kefíru ostáva v hotovom produkte malé množstvo tzv. zbytkovej laktózy. Alternatívou pri konzumácii môže byť pre takýchto ľudí špeciálny druh kefíru tzv. delaktózovaný kefír.

Obsah cukru a tuku

Kefír obsahuje určité množstvo prírodného alebo pridaného cukru, čo by mohlo byť problémom pri riziku obezity, srdcových chorôb, cukrovky 2. typu a pod. Trh ponúka kefír s rôznym obsahom tuku, v závislosti od použitej suroviny – od odtučneného až po plnotučný produkt.

Cukrovka 1. typu

Kefír má nízky až stredný glykemický index, takže pri konzumácii nespôsobuje príliš veľké zvýšenie hladiny cukru v organizme, ale má vysoký inzulimenický index, t.j. môže zvyšovať hladinu inzulínu v krvi viac, ako iné potraviny.

Aké sú rozdiely medzi kyslým mliekom, acidkom či kefírom?

Fermentované nápoje sú súčasťou jedálneho lístka už veľmi dávno. V súčasnosti trh ponúka niekoľko druhov kyslomliečnych produktov, ako je jogurt, kefír, acidofilné mlieko, cmar, zakysané mlieko, kefírové mlieko, zakvasené mlieko.

Aké sú rozdiely medzi kyslým mliekom, acidkom či kefírom?

Bežní konzumenti veľakrát nie úplne rozlišujú tieto druhy a niekedy je problém sa v ponúkanom sortimente orientovať, keďže sú si pri prvom pohľade podobné. Všetky chutia príjemne, kyselkavo, majú podobnú konzistenciu, vyrábajú sa väčšinou z kravského mlieka, v malom množstve z kozieho alebo ovčieho mlieka.

Kefír

Kefír je kyslomliečny produkt vyrobený použitím kvasiniek a kvasinkových baktérií, prostredníctvom kefírových zŕn. Pri výrobe vzniká aj malé množstvo oxidu uhličitého a pri tradičnej výrobe aj malé množstvo alkoholu. Je ľahko stráviteľný a od ostatných kyslomliečnych produktov sa odlišuje výrazne kyslejšou, perlivou chuťou. Podobné je i kefírové mlieko, ktoré je redšie a obsahuje menej živých organizmov.

Acidofilné mlieko

Acidofilné mlieko, ľudovo nazývané acidko, je produkt často zamieňaný za kefír. Na rozdiel od kefíru sa na jeho výrobu používa kultúra Lactobacillusacidophilus a mieša sa s kyslým mliekom fermentovaným smotanovou kultúrou. Tým získava vyváženú, lahodne kyslú chuť. Je ľahko stráviteľné a priaznivo pôsobí na črevnú mikroflóru.

Jogurt

Jogurt sa vyrába z pasterizovaného mlieka, smotany, príp. z mliečnej bielkoviny pridaním jogurtovej kultúry, obsahujúcej živé baktérie. Tradične sa používajú dva technologicky rozdielne spôsoby výroby, jogurty dozrievajúce priamo v obaloch alebo dozrievajúce v zásobných nádržiach, z ktorých sa následne balia do obalov. Od kefíru sa odlišujú tým, že majú krémovitejšiu konzistenciu.

Vyberte si z našich

lahodných variantov