Hlavné menu

Slaný syrový koláč

Slané koláče a chuťovky to je moje. Môžete ho jesť teplý alebo aj studený, na obed či ako slaný dezert. Základom sú vajíčka a výborný syr. Špenát môžete tiež nahradiť napríklad pórom, cherry rajčinami alebo aj cuketou. Už sa teším na sezónu čerstvej zeleniny, keď budem môcť tieto kombinácie variovať. A pri príprave som mala aj moje pomocníčky, veď pozrite.

Postup:

Z múky, masla, soli a trochu vody vypracujeme cesto, ktoré necháme pol hodinku postáť. Potom ním vyplníme formu na pečenie s priemerom asi 26 cm,popicháme vidličkou a dáme predpiecť do rúry na 180°C asi 5-10 minút. Na plnku si opečieme cibuľku a slaninku. 

Nakoniec pridáme už len na chvíľku spariť špenát. Necháme mierne vychladiť a pridáme rozšľahané vajíčka, syr a pridáme šľahačkovú smotanu. Dochutíme soľou a čiernym korením. Zmes vylejeme na predpečené cesto a dáme do rúry piecť na 180 °C asi 30-40 minút.

Ingrediencie:

Cesto: 

  • 200 g hladkej múky, 
  • 100 g MASLO BABIČKA, 
  • 2 PL vody, 
  • 1 ČL soli

Plnka: 

  • 4 vajcia, 
  • 200 g slaniny na kocky, 
  • 150 g čerstvého syru, 
  • 100 g baby špenátu, 
  • 1 cibuľa, 
  • 300 ml šľahačkovej smotany, 
  • soľ, 
  • čierne korenie