Pravé hodnoty vpísané do syra
Sedemdesiatpäťročná história, klasická ručná výroba a tradícia, ktorú si ctíme ako garanciu kvality. To sú menovatele, ktoré možno spájať len s jediným produktom, a to s našim modro plesňovým syrom NIVA ORIGINÁL.
Tradičný postup výroby
Rokmi overená receptúra
Poctivá ručná práca
História nášho syru
Výroba syru NIVA ORIGINÁL siaha až do roku 1946, kedy bola v Hlohovci prvýkrát vyrobená rodinou Ďatkovcov. Rodina Ďatkovcov pôsobila v mliekarni v Hlohovci od roku 1938, kedy bola táto mliekareň na výrobu a spracovanie mlieka práve touto rodinou založená. Ako vyplýva z poznatkov histórie, hlohovecká mliekareň bez problémov fungovala a vyrábala svoje produkty, pod taktovkou tejto rodiny, až do obdobia druhej svetovej vojny.
Po druhej svetovej vojne sa majiteľ, pán Ďatko, obával znárodnenia mliekarne, a preto dobrovoľne vstúpil do Slovenského mliekarenského združenia. Aj napriek jeho vstúpeniu do združenia mu však štát aj tak fabriku zobral, a v roku 1960 pričlenil k závodu v Trnave. Neskôr sa táto mliekareň dostala pod LEVICKÉ MIEKARNE, ktoré boli nútené 14.1.2014 dlhoročnú prevádzku v Hlohovci kvôli nedostatočnej kapacite skladov, neefektívnemu dispozičnému riešeniu výrobne a zlej lokalite zavrieť. To však neznamenalo koniec výroby syru NIVA ORIGINÁL.
Práve naopak, išlo iba o kompletné a kompetentné presunutie tejto výroby do závodu v Leviciach, ktorý mal na výrobu tohto syru všetky ľudské, materiálne a dispozičné predpoklady. Následný nárast výroby tento predpoklad potvrdil.
Originál je len jeden
Ručná výroba
Klasická výroba plesňového syru NIVA ORIGINÁL je počas celého procesu od napúšťania syreniny do vaní, formovania, solenia, zrenia a balenia stále ručná, čím je každý bochník syru jedinečný a pod neustálou kontrolou
Originál receptúra
Syr NIVA ORIGINÁL sa vyrába podľa tradičného, takmer sedemdesiatročného receptu z Hlohovca.
100% Slovenské
Syr NIVA ORIGINÁL sa vyrába výlučne zo slovenského kravského mlieka, prevažne od farmárov z Tekovského regiónu.
Bez chemického ošetrenia
Syr NIVA ORIGINÁL nie je na povrchu nijak chemicky ošetrovaný, čo znamená, že nie sú do neho pridávané antibiotiká, ktoré by zamedzili prerastaniu plese na povrch syra. Jedinou povrchovou úpravou syru NIVA ORIGINÁL je ručné oškrabávanie, ktoré môže spôsobiť, že sa postupným dozrievaním našej NIVY môžu na jej povrchu objaviť prerastajúce plesne a maz, ktoré nie sú na závadu výrobku.
NIVA ORIGINÁL GURMÁN
Pre váš neobyčajný pôžitok
Tajomstvo gurmánu spočíva v novej receptúre a postupe výroby
NIVA ORIGINÁL GURMÁN porcie 130g
Tajomstvo nového plesňového syru NIVA ORIGINÁL GURMÁN spočíva v novej receptúre a postupe výroby. Okrem ušľachtilej plesne Penicillium roqueforti sa do syreniny pridávajú špeciálne pivné kvasinky, ktoré syru dodávajú ďalší chuťový rozmer. Starostlivo vytvarované bochníky syru zrejú až 6-8 týždňov v špeciálnom prostredí výlučne na dubových lôžkach. Toto všetko dáva tomuto syru jedinečnosť chuti a dvoch textúr, vnútornej a vonkajšej. Vnútorná je maslovo jemná, až roztierateľná so zeleno – modrastou mramorovou štruktúrou. Vonkajší povrch syra tvorí tvrdšia kôrka len s jemným povlakom ušľachtilej plesni. Celkovo tak syr získal mierne ostrú až korenisto pikantnú chuť, ktorá sa naplno rozvinie už pri prvom zahryznutí.
The outer surface of the cheese consists of a harder rind with only a slight coating of noble mould. Overall, this gives the cheese a slightly sharp to spicy taste, which develops fully at the first bite. The new NIVA ORIGINAL GOURMET cheese thus embodies the 60-year tradition of production in Slovakia, and the cheese is comparable to the finest Gorgonzola and Roquefort cheeses.
Rovnako ako všetky plesňové syry pod značkou LEVMILK, je aj syr NIVA ORIGINÁL GURMÁN počas celého výrobného procesu od napúšťania syreniny do vaní, formovania, solenia, zrenia a balenia spracovávaná ručne, čím je každý bochník syru jedinečný a pod neustálou kontrolou.